maanantai 23. kesäkuuta 2008

Märket 12, pohjoiskoillinen 15

(Jatkoa ennen juhannusta kirjoittamalleni jutulle viikon oleskelustani Märketin majakalla.)

Useimmat tuntevat Märketin korkeintaan radion merisäätiedotuksesta: "Sää rannikkoasemilla tänään klo 12."
Sen lisäksi että Märketin majakkaluoto Ahvenanmerellä on Suomen läntisin paikka, se on myös Suomen myrskyisin paikka. Piskuisia luotoja lukuunottamatta sen ympärillä on vain merta - vähintään parisenkymmentä kilometriä joka suuntaan. Pohjoisessa aukeaa laaja Selkämeri, joka pohjoistuulella mylvii suurella voimalla vasten Märketin rantakallioita. Juuri pohjoismyrskyt ovat Märketin kannalta kohtalokkaimpia, sillä muista suunnista puhaltavat tuulet eivät saa liikkeelle yhtä suuria vesimassoja. Majakan rakennustöiden aikana vuonna 1885 pohjoismyrsky huuhtoi mukaansa kaikki rakennustarvikkeet, ja rakennusmiehet joutuivat pelastautumaan kiinnittäytymällä luodolla sijaitsevaan korkeaan pylvääseen. Pari vuotta majakan rakentamisen jälkeen rakennuksen pohjoispuolelle pystytettiinkin järeä graniittimuuri suojaksi luonnon suunnattomilta voimilta.

Aaltojen lisäksi Märketiä ja sen rakennuksia runnovat talvisin luodon yli ajautuvat ahtojäät. Luodon korkein kohta on vain kolmisen metriä merenpinnan yläpuolella, joten kovalla myrskyllä meri velloo yli luodon peittäen sen alleen lähes kokonaan.


Märketin luoto kuvattuna majakkatornista etelään. Suomen ja Ruotsin raja poukkoilee erikoisen muotoisena pitkin luotoa (ks. Wikipedia). Majakan piha edustalla sijaitsee Suomessa, mutta vasemmalla näkyvä kalliolammikko Ruotsissa. Sen takana näkyvä rantaviiva on kuitenkin taas Suomea. Oikealla näkyvän lahdenpoukaman suu sijaitsee Ruotsissa, mutta perä Suomessa.


Kesäkuu lienee vuoden vähätuulisimpia kuukausia, mutta siitä huolimatta sain kokea kovatuulisen päivän viikon Märketillä oleskeluni aikana. Olosuhteet eivät olleet lähelläkään varsinaista myrskyä, mutta mielikuvituksen avuin pystyin ehkä kokemaan aavistuksen siitä armottomasta meren raivosta, joka koettelee pientä majakkaluotoa syksyn ja talven pohjoismyrskyillä. Tuuli lienee puhaltanut "vain" n. 15 m/s, mutta kovan tuulen jatkuttua yön yli, sen nostattamat tyrskyt synnyttivät aamulla koko luodon poikki virtaavia jokia, joiden yli piti harppoa päästäkseen luodon yhdeltä laidalta toiselle.


Aallot vyöryvät Märketin pohjoisrantaan aikaisin aamulla 9.6.2008.Tyrskyjä Märketin eteläisessä kärjessä aamulla 9.6.2008.Merenkäynti estää usein rantautumisen Märketille, mikä näkyy hyvin tästä aamulla 9.6.2008 otetusta kuvasta. Tyynemmällä säällä ja etelätuulten vallitessa tämä pieni poukama tarjoaa suojaisan rantautumispaikan.


Tällä kertaa tuuli ja tyrskyt eivät aiheuttaneet tuhoja, mutta niiden voima teki minuun suuren vaikutuksen. Sisällä majakassakin olin tuntevinani, miten meri vavisutti pientä luotoa ja sen rakennuksia. Tuulen ujellus nurkissa sai vankkarakenteisenkin majakan tuntumaan heiveröiseltä hökkeliltä luonnon voimien edessä.

2 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Henkeä salpaavia kuvia Niklas! Aivan mahtavia. En tiedä sun todellista ammattia, mutta susta ois vaikka ammattivalokuvaajaksi. Ymmärtääkseni nyt vain harrastelet... Sä olet todellakin Tähti - et vain Micra Cuts tähti.

Niklas kirjoitti...

Sanna, kiitos! :-) Ammattini on vielä vähän hakusessa, koska (ei valokuvaukseen liittyvät) opintoni vain lykkääntyvät harrastukseni vuoksi. Viime vuodet olen kyllä ollut täysin valokuvauksen lumoissa.