torstai 9. lokakuuta 2008

ValloissaAjelimme siskoni kanssa tänään kotikaupungissani Harjavallassa. Olen muuttanut opiskelujen perässä Helsinkiin, mutta tunnen itseni ensisijaisesti harjavaltalaiseksi ja satakuntalaiseksi. Nykyään en ole oikein edes viihtynyt Helsingissä vaan haluan vähintäänkin viikonlopuiksi kotiseuduille näkemään perhettä ja ystäviä. Kandintutkielmanikin tein harjavaltalaisnuorten kotimurteentuntemuksesta.

Harjavalta on erikoislaatuinen kaupunki. Meitä on täällä vain noin 8000, mutta kaupunkimme tunnetaan monista asioista. Aikaisemmin monet ulkopaikkakuntalaiset tiesivät kaupungista vain mielisairaalan ja tehtaat (aikaisemmin Outokumpu Oy:n kuparisulatto ja Rikkihappo Oy:n tehtaat, joiden tilalle on tullut monien vaiheiden jälkeen Boliden Harjavalta Oy, Norilsk Nickel Harjavalta Oy sekä Rikkihappo Oy:n tilalle Kemira Oy).

Nyttemmin Harjavalta tunnetaan ehkei niinkään kuparin vaan lahjakkaiden muusikoiden tehtailusta. Maj Karma- ja Lapko-yhtyeet sekä Katri Ylander ovat alunperin harjavaltalaisia. Maj Karman pojat järjestävät joka kesä suositun Karma Rockin Kokemäenjoen rannassa ja kesän aikana on liuta muitakin kemuja. Helsingin Sanomien Nyt-liite onkin nimittänyt Harjavallan Suomen rockeimmaksi kaupungiksi, sillä täällä on väkilukuun nähden eniten rock-tapahtumia. Karma-rock onkin monen harjavaltalaisen, minut mukaan lukien, yksi kesän kohokohdista. Musiikki ei aina jaksa kiinnostaa, mutta näkee ainakin kerralla kaikki vanhat tutut.

Olen jo pitkään ollut käärmeissäni harjavaltalaisnuorten asenteesta pientä kotikaupunkiaan kohtaan. Valitetaan, ettei täällä koskaan tapahdu mitään ja koska kaikki tuntevat toisensa, juoruilulta ei voi välttyä. Itse kuitenkin hermostun Helsinkiin paljon useammin kuin Harjavaltaan, täällä ei juuri tarvitse stressata mistään. Kun pännii, niin voi painella hiljaisuuteen keskelle metsää koirien kanssa.

Yksi parhaimmista asioista täällä on kaupungin poikki kulkeva joki, jossa silmä lepää kesäisin rantasaunan terassilla istuskellessa. On ilo nähdä, että joen rantaan kohoaa mitä hulppeimpia taloja kuin sieniä sateella. Harjavalta siis kiinnostaa asuinpaikkana. Onneksi minulla on aina koti täällä.

Tässä hiukan kuvia Harjavallan voimalaitokselta ja Hiittenharjulta.


Menneisyys on läsnä Harjavallan luonnossa. Voimalaitospadon alapuolella on näkyvillä noin 700 miljoonaa vuotta vanha hiekkakivinen peruskallio, ja Hiittenharjun rinteillä on muistona kivikkoisia rantavalleja noin 3000—7000 vuotta sitten paikalla olleesta Litorinamerestä.
(Harjavalta)

Viikonloppuna ehkäpä Raumalle tai Reposaareen!

- Irene

2 kommenttia:

eve kirjoitti...

<3 Harjis!

Niklas kirjoitti...

Hyväntuulisia syksyisiä kuvia!