keskiviikko 25. kesäkuuta 2008

uusi harrastus

iltapuhteina (kahden CSI-jakson aikana) rakensin tuliaisiksi saadun mini -New yorkin seuraksi vapauden patsaan ja Eiffel -tornin. Kiina-shopista ostetut puiset koottavat olivat yllättävän koukuttavaa ja sopivasti aivoille haastavaa puuhaa. Sänky vain on nyt täynnä tikkuja..

huomista odotellessa

tänään olen valmistellut huomista kuvauspäivää; soitellut ja meilannut sekä suomalaiseen että tallinnalaiseen mallitoimistoon, varannut matkat malleille, hakenut vaatteita ja kenkiä, ja miettinyt kuvauksen tyyliä kahden meikkaajan sekä valokuvaajan kanssa. Kävin myös yhdestä lempi paikoistani.. Ilmapallokeskuksessa Vantaan Petikossa. Kauppa on täynnä mahtavaa juhla krääsää ja hienoja jättipalloja. Jos ei muuten keksi syytä juhlia, kannattaa pistäytyä siellä. Tällä kertaa ostin kuvaukseen rekvisiitaksi upeita hopeisia foliopalloja, ystävien uusille ja tuleville vauvoille baby shower -pallot sekä parane pian pallon, ihan vain vastaisuuden varalle.

tiistai 24. kesäkuuta 2008

Eino ja Emma tauolla

Pikku hymyjäHei kaikille ja hyvää keskikesää! Kiireinen kevät on ohi, takana useita muoti- ja mainoskuvauksia sekä maisteriksi valmistuminen Taideteollisesta korkeakoulusta. Freelancerin on vaikea pitää lomaa kun on tottunut hektiseen elämään, siksi vietänkin kesäkuun loppua kuvaillen testikuvia ja omia projekteja. Tänään studiolla vierailivat Gaudeten omistaja Nina Kyyhkyläinen-Kallioniemi 3-vuotiaan Emman kanssa ja Gaudete Kidsin omistaja Anna Eroma 4-vuotiaan Einon kanssa. Parhaat kaverukset Emma ja Eino esittelivät hienosti kesän muotia ja hymykin irtosi herkästi. Valokuvaaja Elina Simonen saavutti nuorten mallien suosion viimeistään esitellessään kuuluisan heijastin-taikatemppunsa. Lapsimalleja kuvatessa kannattaa aina olla muutama ässä hihassa :)

Vaatteet olivat Gaudete Kids -liikkeestä, joka on avattu Helsinkiin Kalevankadulle helmikuun puolivälissä. Saatavilla on mallistoja mm. seuraavilta merkeiltä; Marc Jacobs, Finger in the nose, Converse ja uutuutena Acne Jeans! Vaatteita voi tilata myös nettikaupasta. Suosikkini olivat pillifarkut, joita on nyt useammillakin merkeillä. Ihmettelen vaan miten kauan on pitänyt odottaa kivoja lastenvaateliikkeitä!?


Salli

maanantai 23. kesäkuuta 2008

Meren kehdon ympäröimänä

(Kolmas ja viimeinen osa kuvakertomuksestani Märketin majakkaluodolta.)

Satunnaiselle kävijälle Märket saattaa jäädä mieleen kylmänä, tuulisena ja epäystävällisenä paikkana. Pienellä ja karulla majakkaluodolla on kuitenkin myös toinen, rauhallinen ja turvallinen puolensa, jonka pääsee kokemaan vain, jos malttaa uhrata sille hieman aikaa ja kärsivällisyyttä - ja jos onni potkii. Kun kesäinen ilta kääntyy valoisaksi yöksi, tuuli joskus tyyntyy ja meren pauhu laantuu. Ympäröivä maisema ja sen äänimaailma muuttuvat, ja merelliset tuoksut voimistuvat. Jalkojen alla tuntuva peruskallion vakaus ja ympärillä rauhallisesti aaltoileva meren kehto vievät ajatukset pois arjesta ja kadottavat ajantajun. Sellaisena lyhyenä hetkenä on vaikea tajuta miksi koskaan haluaisi olla missään muualla.


Auringonlasku Märketillä 7.6.2008.Märket kesäyön hämärissä 13.6.2008.Märketin majakka on tuikkinut jo 123 vuotta.


Viikkoni Märketin majakalla huipentui läheiseen tuttavuuteen harmaahylkeen kanssa. Koska hylkeet vierailevat luodolla säännöllisesti, olin koko viikon odottanut ja toivonut pääseväni näkemään niitä edes etäältä. Olinkin onnistunut tekemään pari hyljehavaintoa kiikareiden avulla, ja myös satunnaiset merestä pilkistäneet kuonot kielivät hylkeiden läsnäolosta. Eräänä iltana viikon loppupuolella näin muutaman hylkeen vajaan viidenkymmenen metrin päästä, mutta valokuvaamisen kannalta ne olivat harmittavan kaukana. Seuraavana aamuna laskeutuessani majakan portaita huomasin hylkeen luodon eteläkärjen läheisyydessä. Hiivin varovaisesti yhä lähemmäksi kalliolla köllöttelevää veijaria, joka ei onneksi vaikuttanut juuri pelkäävän minua, vaan lähinnä uteliaana tarkkaili kuvauspuuhiani. Välillä se kierähti kyljeltä toiselle, ja pari kertaa se selvästi vilkutti minulle evillään. Mainio tyyppi, kertakaikkiaan!


Hyljekaverini Märketin majakkaluodolla 13.6.2008.


Lähtiessäni majakalta seuraavana päivänä sää oli tyyni ja meri rauhallinen. Veneen lähistöllä vedestä pilkisti useampi hylkeen kuono. Haikeana jäin miettimään, olikohan yksi niistä kaverini edelliseltä päivältä.

Julkaisen myöhemmin lisää kuvia Märketin majakalta valokuvablogissani taivasalla.net.

Märket 12, pohjoiskoillinen 15

(Jatkoa ennen juhannusta kirjoittamalleni jutulle viikon oleskelustani Märketin majakalla.)

Useimmat tuntevat Märketin korkeintaan radion merisäätiedotuksesta: "Sää rannikkoasemilla tänään klo 12."
Sen lisäksi että Märketin majakkaluoto Ahvenanmerellä on Suomen läntisin paikka, se on myös Suomen myrskyisin paikka. Piskuisia luotoja lukuunottamatta sen ympärillä on vain merta - vähintään parisenkymmentä kilometriä joka suuntaan. Pohjoisessa aukeaa laaja Selkämeri, joka pohjoistuulella mylvii suurella voimalla vasten Märketin rantakallioita. Juuri pohjoismyrskyt ovat Märketin kannalta kohtalokkaimpia, sillä muista suunnista puhaltavat tuulet eivät saa liikkeelle yhtä suuria vesimassoja. Majakan rakennustöiden aikana vuonna 1885 pohjoismyrsky huuhtoi mukaansa kaikki rakennustarvikkeet, ja rakennusmiehet joutuivat pelastautumaan kiinnittäytymällä luodolla sijaitsevaan korkeaan pylvääseen. Pari vuotta majakan rakentamisen jälkeen rakennuksen pohjoispuolelle pystytettiinkin järeä graniittimuuri suojaksi luonnon suunnattomilta voimilta.

Aaltojen lisäksi Märketiä ja sen rakennuksia runnovat talvisin luodon yli ajautuvat ahtojäät. Luodon korkein kohta on vain kolmisen metriä merenpinnan yläpuolella, joten kovalla myrskyllä meri velloo yli luodon peittäen sen alleen lähes kokonaan.


Märketin luoto kuvattuna majakkatornista etelään. Suomen ja Ruotsin raja poukkoilee erikoisen muotoisena pitkin luotoa (ks. Wikipedia). Majakan piha edustalla sijaitsee Suomessa, mutta vasemmalla näkyvä kalliolammikko Ruotsissa. Sen takana näkyvä rantaviiva on kuitenkin taas Suomea. Oikealla näkyvän lahdenpoukaman suu sijaitsee Ruotsissa, mutta perä Suomessa.


Kesäkuu lienee vuoden vähätuulisimpia kuukausia, mutta siitä huolimatta sain kokea kovatuulisen päivän viikon Märketillä oleskeluni aikana. Olosuhteet eivät olleet lähelläkään varsinaista myrskyä, mutta mielikuvituksen avuin pystyin ehkä kokemaan aavistuksen siitä armottomasta meren raivosta, joka koettelee pientä majakkaluotoa syksyn ja talven pohjoismyrskyillä. Tuuli lienee puhaltanut "vain" n. 15 m/s, mutta kovan tuulen jatkuttua yön yli, sen nostattamat tyrskyt synnyttivät aamulla koko luodon poikki virtaavia jokia, joiden yli piti harppoa päästäkseen luodon yhdeltä laidalta toiselle.


Aallot vyöryvät Märketin pohjoisrantaan aikaisin aamulla 9.6.2008.Tyrskyjä Märketin eteläisessä kärjessä aamulla 9.6.2008.Merenkäynti estää usein rantautumisen Märketille, mikä näkyy hyvin tästä aamulla 9.6.2008 otetusta kuvasta. Tyynemmällä säällä ja etelätuulten vallitessa tämä pieni poukama tarjoaa suojaisan rantautumispaikan.


Tällä kertaa tuuli ja tyrskyt eivät aiheuttaneet tuhoja, mutta niiden voima teki minuun suuren vaikutuksen. Sisällä majakassakin olin tuntevinani, miten meri vavisutti pientä luotoa ja sen rakennuksia. Tuulen ujellus nurkissa sai vankkarakenteisenkin majakan tuntumaan heiveröiseltä hökkeliltä luonnon voimien edessä.

Viikon 26 Micra Cuts tähti

Juhannus on nyt vietetty ja on aika palata arkeen. Mielenkiintoiseen sellaiseen. Viikolla 26 nimittäin Micra Cuts auton rattiin astuu stylisti ja vaatesuunittelija, todellinen muodin monitaitaja Salli Raeste. Sallia inspiroivat keski-aika, grunge, 90-luku ja huumori ja hänelle kengät ovat tyylin A ja O. Micran takakonttiin mahtuukin monta paria kenkiä!

Sallin tekstejä voi lukea Micra Cuts blogin lisäksi esimerkiksi Tyylitaivaan blogista.

Tervetuloa Micra Cuts tiimiin Salli!